La Spartakusbund va ser el grup format per Rosa Luxemburg i el seu cercle d'intel·lectuals que s'oposaren a la Primera Guerra mundial des de la posició antimilitarista i socialista. Firmaren els seus escrits com a Spartacus. A poc a poc els membres de la Lliga Spartacus van anar sent empresonats. En la seva majoria, els membres de la Lliga eren militants del Partit Social Democràtic Independent, que a partir de 1918 es va convertir en el partit de masses del moviment obrer alemany radical. Més tard, es va configurar com a hereu de la Lliga Spartacus el Partit Comunista Alemany.

divendres, 28 d’octubre del 2011

La proclamació de la República a Terrassa

 El 12 d’abril de 1931 tingueren lloc les eleccions municipals que donaren la victòria a les candidatures de l’Esquerra Republicana a les principals vil·les i ciutats de Catalunya. Després d’aquest èxit, el 14 d’abril, a Barcelona, Francesc Macià proclamà la República Catalana des del Palau de la Generalitat. Pels volts del migdia, la notícia arribà a Terrassa i l’alegria i l’eufòria es despertaren automàticament. A la nostra ciutat, les candidatures de l’esquerra catalanista també havien triomfat. Els regidors republicans es reuniren a la Casa del Poble del carrer Cremat on van decidir dirigir-se a l’Ajuntament, on pujaren al balcó per proclamar la República i hissar les banderes tricolor i catalana. Es van retirar els escuts i retrats reials de l’Ajuntament i es cremaren al Raval. Al voltant de la foguera la gent cridaven “Visca la República!” “Mori el rei!”. 
Poc a poc s’anà format una manifestació popular que reclamava la llibertat dels presos polítics i el desarmament del Sometent, acompanyada de la Banda Municipal que interpretava la Marsellesa i la Santa Espina. Ja a la tarda, a l’interior de l’Ajuntament, es van reunir els regidors escollits pel poble terrassenc i van prendre possessió de llurs càrrecs.  Al dia següent, al camp del Terrassa es van reunir uns deu mil terrassencs i terrassenques per demanar al nou Govern l’amnistia dels presos polítics, la separació entre l’Església i l’Estat i un seguit de drets i llibertats com el sufragi universal. Terrassa iniciava un nou camí de llibertat, igualtat i fraternitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada